Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα | Catholic Ecclessia in Greece

A+ A A-

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
 
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 24/9/2009

 

Προς

Το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος,

 

Αγαπητοί μας,

την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ο κάθε Έλληνας πολίτης καλείται να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και να εκλέξει την Κυβέρνηση η οποία θα κυβερνήσει την Πατρίδα μας για μία τετραετία. Είναι ένα δικαίωμα και ιερό καθήκον το οποίο κάθε πολίτης που αγαπά την Πατρίδα του οφείλει με ευσυνειδησία να ασκήσει. Είναι η στιγμή της ευθύνης του λαού, ο οποίος μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα καλείται να επιλέξει τους εκπροσώπους του για να τους αναθέσει την τύχη της Πατρίδας του.

Ως Έλληνες Χριστιανοί Καθολικοί έχουμε καθήκον, «αποδίδοντας τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή της Χώρας εμπνεόμενοι και καθοδηγούμενοι από τις ευαγγελικές αξίες που μας βοηθούν στην πιστότητα μας στο Θεό, στην υπηρεσία της αλήθειας και στην αγάπη μας προς τον πλησίον. Η Εκκλησία, η οποία λόγω της αποστολής της και της αρμοδιότητας της δεν συγχέεται με την πολιτική κοινότητα, ούτε είναι δεμένη με κανένα πολιτικό ή οικονομικό σύστημα, είναι ταυτόχρονα σημείο και εγγύηση του υπερβατικού και πνευματικού χαρακτήρα του ανθρώπου.

Η προσφορά των Καθολικών πιστών στην πολιτική ζωή συνίσταται στη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην οικοδόμηση και όχι στην κατεδάφιση, στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση, στην ενότητα και όχι στο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες. Αυτή η συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της Χώρας μας θα συμβάλει τα μέγιστα, κάθε φορά που επιλέγουμε με την ψήφο μας τόσο τα προγράμματα διακυβέρνησης, όσο και τους υποψηφίους που προτίθενται:

- Να σεβαστούν τον ιερό θεσμό της οικογένειας, ώστε να διατηρηθεί ως υγιές βασικό κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας και να μην νομοθετούν ενάντια στις ηθικές και ευαγγελικές αρχές.

           - Να σέβονται και να εξασφαλίζουν ανθρώπινη συμπεριφορά και νομοθετική εγγύηση παραμονής και εργασίας στους μετανάστες αδελφούς μας που επιλέγουν να ζήσουν νόμιμα στην πατρίδα μας, αναζητώντας την επιβίωση τους μέσα σε ένα Κράτος που εξασφαλίζει τις ηθικές αξίες και τον πολιτισμό της αγάπης.

- Να εξασφαλίσουν στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος το αυτονόητο: την ισοπολιτεία και την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας των κατά το Κανονικό Δίκαιο θεσμών της, όπως εξασφαλίζεται σε όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δοθεί δηλαδή και στους Έλληνες Καθολικούς πολίτες αυτό, που πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας, ζητά η Πατρίδα μας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τουρκίας.

Ζητείστε από τους υποψηφίους, αν είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν θετικά την επίλυση ειδικά αυτού του σοβαρού προβλήματος, που απασχολεί τόσα χρόνια την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

Αν ναι, τότε επιλέξτε εκείνους που, κατά τη συνείδησή σας, είναι έτοιμοι από τις 5 Οκτωβρίου 2009, βασισμένοι στις ευαγγελικές αρχές και στο δημοκρατικό πνεύμα, να μην κάνουν διαχωρισμό δογμάτων, χρωμάτων και κομμάτων, αλλά να εξασφαλίσουν σε όλους τους Έλληνες ίσα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα.

Για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος 

 + Φραγκίσκος

 
                  Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

  Ο Γραμματέας

 + Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Χίου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

 • All
 • Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου
 • Επισκοπή Σύρου
 • Αρχιεπισκοπή Ρόδου
 • Αρχιεπισκοπή Κερκύρας
 • Επισκοπή Κρήτης
 • Καθολική Επισκοπή Θήρας
 • Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
 • Ελληνική Καθολική Εξαρχία
 • Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
 • Επισκοπή Χίου
 • Αρμενόρρυθμη Εξαρχία
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός ΑιγαίουΚαθολική Επισκοπή ΣύρουΚαθολική Αρχιεπισκοπή ΡόδουΚαθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Μητρόπολη Ιονίων Νήσων Καθολική Επισκοπή ΚρήτηςΚαθολικη Επισκοπή ΘήραςΙ.Αρχιεπισκοπή Καθολικών ΑθηνώνΕλληνική Καθολική ΕξαρχίαΑποστολικό Βικαριάτο ΘεσσαλονίκηςΕπισκοπή ΧίουΕξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών