Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα | Catholic Ecclessia in Greece

A+ A A-

H Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Οικονομικών. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής :

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣΣύρος 18/3/2010

Προς

Τον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου,

Υπουργό Οικονομίας  και Οικονομικών


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πληροφορούμεθα από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει την Εκκλησία με ποσοστό 2Ο% επί των εσόδων της.

Εάν η πληροφορία ανταποκρίνεται στην αλήθεια, η φορολόγηση αυτή φέρει σε δεινή κατάσταση την Εκκλησία μας, η οποία φορολογικά μόνο εξισώνεται με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Είστε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οι εφοριακές υπηρεσίες του Υπουργείου σας ανά την Επικράτεια είναι σε θέση να γνωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρυμάτων της, προκειμένου να εκπληρώσει, ως γνωστή κατά το Σύνταγμα θρησκεία, τα της λατρείας έναντι των πιστών της και των χιλιάδων Καθολικών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

Αυτά τα περιουσιακά της στοιχεία η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα δεν τα απέκτησε με παραχώρηση από το Ελληνικό Κράτος, αλλά από τις δωρεές και προσφορές των Καθολικών πιστών, Ελλήνων και Αλλοδαπών. Με την αξιοποίησή τους επιδιώκουμε να καλύψουμε τα έξοδα της επιβίωσης των λειτουργών και της επιτέλεσης της θρησκευτικής αποστολής μας.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα δεν επιβαρύνει ούτε με ένα λεπτό τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς καμιά κρατική συνδρομή φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωση των Λειτουργών της (Αρχιερέων και Ιερέων) και μισθοδοτεί τους λίγους υπαλλήλους της, τους οποίους έχει προσλάβει για την εκπλήρωση του ιερού σκοπού της, προς πνευματικό όφελος ελλήνων (και αλλοδαπών) πολιτών.

Πράγματι, Κύριε, Υπουργέ, τόσο οι Αρχιερείς όσο και οι Ιερείς, οι Μοναχοί και οι Μοναχές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, ούτε μισθό έχουν από το Κράτος, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε σύνταξη. Όλα αυτά πρέπει να τα εξασφαλίσει η κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία!

 

Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα αγόγγυστα και με πολλές θυσίες καταβάλλουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις, όπως ορίζει ο νόμος.

Αν όμως επιβληθεί τελικά το ποσοστό του 20% στη φορολόγηση, τότε αυτομάτως μας καταδικάζετε σε πτώχευση και σε αδυναμία να επιβιώσουμε και να εκπληρώσουμε τους ιερούς σκοπούς της Εκκλησίας μας. Τότε η ευθύνη σας θα είναι πολύ μεγάλη, όπως και η αδικία σας εις βάρος μας! Αυτό θα σήμαινε στην πράξη σχεδόν «δήμευση» της μικρής μας περιουσίας.

Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και η Κυβέρνηση δεν θα αδικήσει ακόμη περισσότερο την Καθολική Εκκλησία, την οποία, δυστυχώς, από χρόνια αδικεί με τη στέρηση οιασδήποτε χρηματικής αρωγής στο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο της.

Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας ΕλλάδοςΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

+ Φραγκίσκος Παπαμανώλης

Επίσκοπος Σύρου-Θήρας και ΚρήτηςΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

+Νικόλαος Πρίντεζης

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου


 

 • All
 • Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου
 • Επισκοπή Σύρου
 • Αρχιεπισκοπή Ρόδου
 • Αρχιεπισκοπή Κερκύρας
 • Επισκοπή Κρήτης
 • Καθολική Επισκοπή Θήρας
 • Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
 • Ελληνική Καθολική Εξαρχία
 • Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
 • Επισκοπή Χίου
 • Αρμενόρρυθμη Εξαρχία
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός ΑιγαίουΚαθολική Επισκοπή ΣύρουΚαθολική Αρχιεπισκοπή ΡόδουΚαθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Μητρόπολη Ιονίων Νήσων Καθολική Επισκοπή ΚρήτηςΚαθολικη Επισκοπή ΘήραςΙ.Αρχιεπισκοπή Καθολικών ΑθηνώνΕλληνική Καθολική ΕξαρχίαΑποστολικό Βικαριάτο ΘεσσαλονίκηςΕπισκοπή ΧίουΕξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών