Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα | Catholic Ecclessia in Greece

A+ A A-

Επίσκεψή του Ιωάννη Παύλου του Β΄

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ [4 Μαΐου 2001]
  “Εύχομαι η εδώ παρουσία του Πάπα να αποτελέσει ένα νέο σταθμό στις σχέσεις μας με την Αγία Έδρα και να δώσει το έναυσμα μιας ουσιαστικότερης συνεργασίας στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητος”.
(Κ. Στεφανόπουλος)


Προσφώνηση της Α.Ε. του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας

κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου

προς την Α.Α. τον Πάπα Iωάννη-Παύλο Β'

Προεδρικό Μέγαρο, 4 Μαΐου 2001

 

Υποδέχομαι με σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού, τον Πάπα Ρώμης Ιωάννην-Παύλον Β', μία μεγάλης ακτινοβολίας προσωπικότητα, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας. Ας μου επιτραπεί να τονίσω όλως ιδιαιτέρως, μεταξύ των τόσων αρετών του και των σπουδαίων έργων του, την συνεχή προσπάθειά του για την επικράτηση των μεγάλων ηθικών αξιών, την στήριξη την οποίαν προσέφερε στις ιδέες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της παγκοσμίου αδελφότητoς και τους αγώνες του για την οικονομική ισότητα προς όφελος των φτωχών και ταλαιπωρημένων λαών του κόσμου.

Η εδώ παρουσία του, εν συνεχεία της επίσημης προσκλήσεως που του απηύθυνα κατά την συνάντησή μας εις το Βατικανό, εύχομαι να αποτελέσει ένα νέο σταθμό στις σχέσεις μας με την Αγία Έδρα και να δώσει το έναυσμα μιας ουσιαστικότερης συνεργασίας στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητoς. Κοινός στόχος μας είναι η εδραίωση της πραγματικής ειρήνης σε παγκόσμιo κλίμακα, η άμβλυνση των εθνικών ή κοινωνικών εντάσεων, η οικονομική σταθερότητα και πρόοδος των λαών, η εμπέδωση κλίματος ανοχής και κατανοήσεως με την προσέγγιση, μέσω ενός νόμιμου διαλόγου, όσων θεμάτων απασχολούν τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και η ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών σχέσεων με τις λοιπές θρησκείες και πολιτισμούς.

Η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιείται, καθώς ήδη διαβαίνομε το κατώφλι της 3ης μ.Χ. χιλιετίας, σε μία μεταβατική και κρίσιμη δια το μέλλον της Ευρώπης και της ανθρωπότητoς περίοδο. Τα καταπληκτικά επιτεύγματα στο χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών, έχουν καλλιεργήσει στους λαούς αυξημένες προσδoκίες οι οποίες όμως δεν αρκούν δια να λύσουν επιτυχώς τα υπαρκτά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Οφείλομε να ασχοληθούμε σοβαρά όχι μόνον με την άνoδο του επιπέδου ζωής και της αύξησης του υλικού πλούτου, αλλά και με τα σπουδαία ηθικά ζητήματα που έχομε συχνά παραγνωρίσει και την καλλιέργεια των ηθικών αξίων που θα συμβάλουν ευεργετικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητος της Ευρώπης του αύριο.

Η Ευρώπη και ο πολιτισμός της στηρίζονται στις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πνεύματος και την θεϊκή διδασκαλία του Χριστιανισμού. Τα ιδεώδη που επήγασαν από το πνευματικό αυτό υπόβαθρο πρέπει να συνεχίσουν να οδηγούν και την μελλοντική πορεία της.

Η επιθυμία του Πάπα να προσκυνήσει στο μέρος όπου ο Απόστολος Παύλος απηυθύνθη προς τους αρχαίους Αθηναίους, πιστεύω ότι εκφράζει όχι μόνον τον σεβασμόν παντός Χριστιανού και έτι μάλλον ενός Ιεράρχου, προς το πρόσωπον και την διδασκαλίαν του Αποστόλου των Εθνών, αλλά και τον σεβασμόν του προς έναν σπουδαίον ιστορικόν χώρον της πόλεως των Αθηνών απ' όπου εξεπήδησε η ιδέα της δικαιοσύνης και ο αρχικός θεσμός της Δημοκρατίας, δηλαδή η του Αρείου Πάγου Βουλή.

Ο σπόρος που ο Απόστολος έσπειρε, απευθυνόμενος προς τους Αθηναίους, “απέδωσε την ισχυρότερη βάση ενότητος του ελληνικού έθνoυς”. Έκτοτε ο ελληνικός λαός αντλεί μέσα από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη την δύναμη της υπάρξεώς του.

Η επίσκεψή σας, Αγιώτατε, υπενθυμίζει εις όλους μας τον διάλογο αγάπης που είχε εγκαινιασθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό επί των ημερών του Πατριάρχου Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του ΣΤ'. Έκτοτε ηνοίχθη μία νέα περίοδος εις τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Είθε τω πνεύμα αγάπης και χριστιανικής συνεννοήσεως να οδηγήσει και τις περαιτέρω προσπάθειες των δύο Εκκλησιών.

Εύχομαι η επίσκεψή σας στην Ελλάδα και στη συνέχεια της προσκυνηματικής περιοδείας σας στις άλλες δύο χώρες να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλίματος συνεργασίας, κατανοήσεως και εμπιστοσύνης που τόσο χρειάζεται η εποχή μας.

 • All
 • Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου
 • Επισκοπή Σύρου
 • Αρχιεπισκοπή Ρόδου
 • Αρχιεπισκοπή Κερκύρας
 • Επισκοπή Κρήτης
 • Καθολική Επισκοπή Θήρας
 • Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
 • Ελληνική Καθολική Εξαρχία
 • Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
 • Επισκοπή Χίου
 • Αρμενόρρυθμη Εξαρχία
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός ΑιγαίουΚαθολική Επισκοπή ΣύρουΚαθολική Αρχιεπισκοπή ΡόδουΚαθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Μητρόπολη Ιονίων Νήσων Καθολική Επισκοπή ΚρήτηςΚαθολικη Επισκοπή ΘήραςΙ.Αρχιεπισκοπή Καθολικών ΑθηνώνΕλληνική Καθολική ΕξαρχίαΑποστολικό Βικαριάτο ΘεσσαλονίκηςΕπισκοπή ΧίουΕξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών