Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα | Catholic Ecclessia in Greece

A+ A A-

Επίσκεψή του Ιωάννη Παύλου του Β΄

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ


“Να θυμάστε πάντα ότι η ζωή που έχει στενή σχέση με το Χριστό στερεώνει την πίστη και δίνει θάρρος για την ιεραποστολή”.
(Ιωάννης-Παύλος ο Β’)

 

Ομιλία του Αγίου Πατέρα

προς τους εκπροσώπους της τοπικής Εκκλησίας

Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου, 4 Μαΐου 2001

Αγαπητοί Αδελφοί εν Αρχιεροσύνη,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Ευχαριστώ πρώτα απ' όλα τον Σεβασμιότατο Νικόλαο Φώσκολο, Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών και Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, για την θερμή υποδοχή του και τις προσπάθειές του για την πραγματοποίηση του προσκυνήματός μου στα βήματα του Αγίου Παύλου.

Η παρουσία των επισκόπων, ιερέων, μοναχών και λαϊκών στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Όπως μας υπενθυμίζει η Β' Βατικανή Σύνοδος, τέτοιες συναθροίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές : “όλοι πρέπει να αποδώσουν μέγιστη σημασία στη λειτουργική ζωή της εκκλησιαστικής επαρχίας, που αναπτύσσεται γύρω από τον Επίσκοπο, προπάντων στον καθεδρικό ναό: ας είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η βασική έκφραση της Εκκλησίας βρίσκεται στην πλήρη και ενεργό συμμετοχή όλου του λαού του Θεού στις ίδιες λειτουργικές πράξεις” (Διάταξη για τη Θεία Λατρεία, αρ. 41), όπου προεδρεύει ο Επίσκοπος περιστοιχισμένος από το πρεσβυτέριο, το οποίο σχηματίζει γύρω του “ένα πολύτιμο πνευματικό στεφάνι” (Αγ. Ιγνάτιος Αντιοχείας, Επιστολή προς Μαγνησίους, 13, 1).

Αυτός ο Καθεδρικός Ναός βρίσκεται υπό την προστασία του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες που μεταστράφηκε, ακούγοντας το κήρυγμα του Παύλου για την ανάσταση. Είθε να μπορέσετε όλοι να δεχτείτε αυτό το μυστήριο της σωτηρίας, να το ζείτε και να είστε μάρτυρές του μαζί με τους αδελφούς σας, σ' ένα πνεύμα αμοιβαίας υποδοχής, αλληλεγγύης και χριστιανικής αγάπης! Ο Διονύσιος στην παράδοση θεωρείται ένας μεγάλος πνευματικός. Να θυμάστε πάντα ότι η ζωή που έχει στενή σχέση με τον Χριστό στερεώνει την πίστη και δίνει θάρρος για την ιεραποστολή! Μη φοβάστε να επαναμεταδώσετε στους νέους το Ευαγγέλιο του Χριστού, για να τους επιτρέψετε να οικοδομήσουν την προσωπική τους ζωή και να συμμετάσχουν ενεργά στην Εκκλησία και στον κόσμο. Ειδικά, οι κοινότητές σας έχουν ανάγκη από νέους που δέχονται να ακολουθήσουν με ριζικό τρόπο τον Χριστό στην ιεροσύνη και την αφιερωμένη ζωή. Να είστε πρωτεργάτες για την αφύπνιση των κλήσεων!

Είθε ο Κύριος να σας οδηγεί στο δρόμο! Είθε η Παρθένος Μαρία, Μητέρα του Θεού και Μητέρα της Εκκλησίας να είναι για σας το παράδειγμα της χριστιανικής ζωής, για μια ταπεινή διαθεσιμότητα στο κάλεσμα του Θεού και για μια μεγάλη φροντίδα στην υπηρεσία του πλησίον! Σε όλους εσάς, στις οικογένειές σας, στις κοινότητές σας, δίνω την εγκάρδια αποστολική Ευλογία.

 • All
 • Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου
 • Επισκοπή Σύρου
 • Αρχιεπισκοπή Ρόδου
 • Αρχιεπισκοπή Κερκύρας
 • Επισκοπή Κρήτης
 • Καθολική Επισκοπή Θήρας
 • Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
 • Ελληνική Καθολική Εξαρχία
 • Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
 • Επισκοπή Χίου
 • Αρμενόρρυθμη Εξαρχία
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός ΑιγαίουΚαθολική Επισκοπή ΣύρουΚαθολική Αρχιεπισκοπή ΡόδουΚαθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Μητρόπολη Ιονίων Νήσων Καθολική Επισκοπή ΚρήτηςΚαθολικη Επισκοπή ΘήραςΙ.Αρχιεπισκοπή Καθολικών ΑθηνώνΕλληνική Καθολική ΕξαρχίαΑποστολικό Βικαριάτο ΘεσσαλονίκηςΕπισκοπή ΧίουΕξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών