Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα | Catholic Ecclessia in Greece

A+ A A-

Ιερά Σύνοδος  

Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος 

 

Πρωτ. 4442/13 

Άνω Σύρος, 8 Ιανουαρίου 2013 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 

Το τελευταίο διάστημα συζητείται ευρέως η πιθανότητα να καταργηθεί ή τουλάχιστο να μειωθεί αισθητά η αργία της Κυριακής. 

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος λέει όχι στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, διότι μια τέτοια απόφαση αγγίζει όχι μόνο τη διάσταση της χριστιανικής ταυτότητας αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, υποβιβάζοντάς τον σε άψυχη μηχανή που παράγει αδιαφορώντας για όλες τις πανανθρώπινες πνευματικές αξίες και προσβάλλοντας τον θεσμό της Οικογένειας. 

Η Κυριακή, τουλάχιστον για το χριστιανό, δεν μπορεί παρά να παραμείνει ημέρα αργίας. Σε μία χώρα που θεωρείται χριστιανική και δεν ταυτίζεται με τις «εκκοσμικευμένες χώρες» το να αφαιρεθεί και αυτό το χαρακτηριστικό της χριστιανικής ταυτότητας θα αποτελούσε τουλάχιστον κατάλυση των αρχών στις οποίες βασίζεται η αυτοσυνείδηση του Ελληνικού Λαού μας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα μία από τις πρώτες αντιλαϊκές αποφάσεις που πάρθηκαν -άμεσα ή έμμεσα- ήταν να καταργήσουν την αργία της Κυριακής. Δεν θα θέλαμε και η δημοκρατική Ελλάδα μας να παρασυρθεί σε μία τέτοια αρνητική λογική. 

Αυτή τη στιγμή πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία ισχύει από πολλά χρόνια ο χωρισμός Εκκλησίας – κοσμικού Κράτους, πέτυχαν ώστε η ευρωπαϊκή Βουλή, μετά και από την αντίδραση των Εκκλησιών, των χριστιανικών εργατικών σωματείων και πολλών ευρωβουλευτών, να μην ψηφιστεί Νόμος που να καταργεί την αργία της Κυριακής. 

Ο άνθρωπος δεν είναι ένα απλό μονοδιάστατο οικονομικό όν, αλλά είναι πρόσωπο που ανήκει σε μία οικογένεια, σε μία κοινωνία και –οι περισσότεροι- σε μία θρησκεία, και πρέπει το Κράτος, που κυβερνάται από πρόσωπα, να σεβαστεί τις ανάγκες του κάθε προσώπου, όπως το δικαίωμα της ανάπαυσης της Κυριακής. Μην ξεχνάμε τον λόγο του Κυρίου: «ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί». 

Η Αργία της Κυριακής δεν αποτελεί μόνο ένα απλό εργασιακό προνόμιο, αλλά είναι ένα ουσιαστικό και συνειδητό νομοθέτημα που αφορά στο κοινωνικό πρόσωπο και στην ευθύνη της κάθε δημοκρατικής χώρας προς τους πολίτες της. 

Η Εκκλησία, οι θεσμοί της και οι οργανώσεις της οφείλουν να συνεχίσουν τον ευγενή αγώνα για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα των πολιτών και των μελών της. 

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση της Χώρας μας, να μην εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση ως άλλοθι για να καταπατήσει τα δικαιώματα των πολιτών της, η πλειοψηφία των οποίων είναι τίμιοι εργάτες και Χριστιανοί. Σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει ακόμη ένα λάθος σε μια εποχή που πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ώστε να αποφεύγει τα λάθη! 

Δόθηκε στην Άνω Σύρο, στις 8 Ιανουαρίου 2013 

Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος 

              Ο Πρόεδρος 

            + Φραγκίσκος, 

Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης                                 

 

 Ο Γραμματέας 

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου

 • All
 • Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου
 • Επισκοπή Σύρου
 • Αρχιεπισκοπή Ρόδου
 • Αρχιεπισκοπή Κερκύρας
 • Επισκοπή Κρήτης
 • Καθολική Επισκοπή Θήρας
 • Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
 • Ελληνική Καθολική Εξαρχία
 • Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
 • Επισκοπή Χίου
 • Αρμενόρρυθμη Εξαρχία
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός ΑιγαίουΚαθολική Επισκοπή ΣύρουΚαθολική Αρχιεπισκοπή ΡόδουΚαθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Μητρόπολη Ιονίων Νήσων Καθολική Επισκοπή ΚρήτηςΚαθολικη Επισκοπή ΘήραςΙ.Αρχιεπισκοπή Καθολικών ΑθηνώνΕλληνική Καθολική ΕξαρχίαΑποστολικό Βικαριάτο ΘεσσαλονίκηςΕπισκοπή ΧίουΕξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών