Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα | Catholic Ecclessia in Greece

A+ A A-

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της Εαρινής Συνόδου.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Από τις 27 έως και τις 30 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Πατέρων Καπουκίνων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

 

Η Ιεραρχία κατά τη διάρκεια των εργασιών της μελέτησε το θέμα: «Η κατήχηση στη ζωή και στην αποστολή της Εκκλησίας». 

Εισήγηση στο θέμα παρουσίασε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ. Νικόλαος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής για τον ευαγγελισμό και την Κατήχηση.

Ο εισηγητής:

Παρουσίασε την εικόνα του κατηχητικού έργου όπως αυτό εξασφαλίζεται σήμερα στις κατά τόπους εκκλησιαστικές επαρχίες της Ελλάδος.

Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των παιδιών και εφήβων και των ενηλίκων που αυτή τη στιγμή κατηχούνται στις Ενορίες και τα Κατηχητικά Κέντρα των τοπικών Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών, τους κατηχητές και τα κατηχητικά βιβλία τα οποία χρησιμοποιούνται.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τη Συνοδική Επιτροπή για τον ευαγγελισμό και την κατήχηση, ώστε να εκδοθεί μία νέα σειρά βιβλίων τόσο για τους κατηχουμένους όσο και για τους κατηχητές. Η νέα αυτή σειρά προβλέπεται να είναι έτοιμη για τη νέα κατηχητική χρονιά 2010-2011.

 

Ιεραρχία:

Ασχολήθηκε επίσης με θέματα: Λειτουργικά, Ποιμαντικά, Βιβλικά και άλλα.

Ενημερώθηκε από μέλη του Νομικού Συμβουλίου της για το νέο φορολογικό Νόμο, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν απέφυγε την αδικία προς τις θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες ενώ δεν ζημιώνουν το κράτος ούτε ένα ευρώ, φορολογούνται με υψηλό συντελεστή. Αυτό δυστυχώς θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση του έργου τους.

Συνεργάστηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο κ. Luigi Gatti για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και του ζήτησε να μεταφέρει στον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Βενέδικτο 16ο , την επιθυμία της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, κατά το προσεχές Αποστολικό Ταξίδι του στη μαρτυρική Κύπρο, να αναφερθεί και στο δράμα των ζώντων Ελλήνων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ζητώντας από τους υπευθύνους να διευκολύνουν την επιστροφή των αγνοουμένων στις οικογένειές τους.


Οι Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία επίσης να επισκεφθούν ομαδικά τον Αδελφό τους στην Αρχιεροσύνη, Επίσκοπο Γρατιανουπόλεως κ. Ανάργυρο, ο οποίος, ασθενής, φιλοξενείται στην Ιερά Μονή των Αδελφών της Παμμακαρίστου στην Κηφισιά.

 

Τέλος η Ιεραρχία αποφάσισε να πραγματοποιήσει την φθινοπωρινή Σύνοδό της στην Αθήνα από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου και να μελετήσει τα θέματα που θα προταθούν από τους ιερείς κατά τη Συνάντηση Ιεραρχίας – Ιερέων, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 18 και 19 Μαΐου 2010.


 

 ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


 

 • All
 • Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου
 • Επισκοπή Σύρου
 • Αρχιεπισκοπή Ρόδου
 • Αρχιεπισκοπή Κερκύρας
 • Επισκοπή Κρήτης
 • Καθολική Επισκοπή Θήρας
 • Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
 • Ελληνική Καθολική Εξαρχία
 • Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης
 • Επισκοπή Χίου
 • Αρμενόρρυθμη Εξαρχία
Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός ΑιγαίουΚαθολική Επισκοπή ΣύρουΚαθολική Αρχιεπισκοπή ΡόδουΚαθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Μητρόπολη Ιονίων Νήσων Καθολική Επισκοπή ΚρήτηςΚαθολικη Επισκοπή ΘήραςΙ.Αρχιεπισκοπή Καθολικών ΑθηνώνΕλληνική Καθολική ΕξαρχίαΑποστολικό Βικαριάτο ΘεσσαλονίκηςΕπισκοπή ΧίουΕξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών